Opdeboerderij

als de koeien kalfjes krijgen dan gaan ze eerst likken

dan weten  ze gelijk de geur van het kleintje

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Een '''koe''' is een vrouwtjesrund. De koe is een zoogdier

Een vrouwtjes rund noemen ze een koe. Stierkalveren worden jong geslacht, Een stier wordt over het algemeen veel groter dan een koe. Stieren kunnen agressief zijn, dus je kan maar beter wegblijven.

Het '''kalf''' is het kind van een

koe en een stier. Een pasgeboren kalf heet een ''nuchter kalf'' of ''nuka

Melk is een witte vloeistof die wordt gemaakt door vrouwelijke zoogdieren die net een baby hebben gekregen. De melk die vrouwen geven aan baby's heet moedermelk. Meestal worden koeien gebruikt om melk te maken die wordt verkocht. Als je melk goed wilt bewaren moet je het bewerken. Dat heet pasteuriseren. De melk verwarm je dan tot 72 graden Celsius. De bacteriën in de melk gaan dan dood.

Je hebt verschillende soorten melk:

  • volle melk

  • halfvolle melk

Melk waar geen vet uit verwijderd is noemen we volle melk.
Het verwijderen van ca. de helft van de vetten uit de melk levert halfvolle melk op.
Magere melk bevat nog minder vet. Maar het bevat ook minder voedingstoffen. Halfvolle melk is het gezondst en het voedzaamst is volle melk.

Van melk worden ook zuivelproducten zoals yoghurt, vla en kaas gemaakt.

Melk bevat veel gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt om te groeien. Het bevat vitaminen die ieder mens nodig heeft. Er zit ook Calcium in, waarvan je sterke botten krijgt. Melk is dus erg goed voor je.

 

Een gezonde koe kijkt alert rond, heeft een glanzende, aanliggende vacht, heeft geen huidbeschadigingen of zwellingen, is niet of nauwelijks bevuild, gedraagt zich normaal, is goed in conditie (voor conditiescore zie ook Koekoeksgaten) en heeft een gevulde pens, uit geen tekenen van pijn, en (in het geval van melkvee) produceert voldoende melk.

Zieke koe herkennen
Een koe die zich niet lekker voelt, wordt sloom, zondert zich af en eet weinig. Ze zet haar haren overeind, waardoor de vacht doffer oogt dan normaal. Als de koe pijn heeft, kromt ze haar rug. De eerste signalen van ziekte zijn echter veel subtieler. Kijk naar de ogen en oren. Bij een zieke koe zal de spierspanning rond ogen en oren al heel snel wegvallen. De huid rond de ogen gaat hangen, de koe krijgt holle ogen en een afwezige blik. Bij de oren zorgt de spierverslapping voor verzakking: naar achteren of beneden afhangende, slappe oren.

Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo’n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud. Koeien van hobbyhouders worden meestal een stuk ouder dan koeien van melk- en vleesveehouders, maar ook hier is 20-plus een zeldzaamheid.
Er zijn twee manieren om aan een koe te zien hoe oud ze ongeveer is: via de tanden en via de horens.

 

Rundvee (Bos taurus) is een diersoort uit de evenhoevige tak van de orde Cetartiodactyla, familie Bovidae.

Runderen zijn circa 6000 jaar voor Christus gedomesticeerd, vermoedelijk in het noorden van Afrika. De bevolkingsgroei destijds maakte uitbreiding van de voedselproductie noodzakelijk. Runderen waren nodig in de landbouw als last- en trekdier en voor de productie van mest en vlees. Pas later werden runderen ook gebruikt voor de productie van melk en melkproducten.

Inmiddels bestaan er  wereldwijd meer dan 1000 verschillende runderrassen, maar een groot aantal daarvan wordt met uitsterven bedreigd ten gunste van enkele productierassen. De productie van vlees- en de melkrassen is in de 20e eeuw sterk opgevoerd. De melkproductie per koe is tussen 1975 en 2006 gestegen van ruim vierduizend kg naar rond de achtduizend kg.

Naast het proces van schaalvergroting in de landbouw, dat gepaard gaat met de bouw van grote stallen waarin het vee wordt gehuisvest, is er een toenemend aantal hobbyboeren met runderen. Een enkeling houdt vleesrassen voor de hobby. Ook zijn er bedrijven die kleinschalig productierassen houden voor de melk. Hobbyisten en kinderboerderijen houden runderen meestal voor onderhoud van terrein en voor de sier. Het gaat hier vaak om de zeldzame en buitenlandse rassen. Het aantal hobbykoeien en hobbykalveren in Nederland wordt geschat op 3000 tot 4000.
Verwilderde populaties runderen kunnen eeuwenlang standhouden, vrijwel zonder interventie van de mens. Bekend is ondermeer de Chillingham-kudde in Noord-Engeland.

 

De koe heeft een uitstekend geheugen voor alles wat met zijn voeding te maken heeft. Van kuilvoer met een schimmel erin of een giftig plantje in de wei zal een koe die ervan eet niet direct iets merken. Haar uitgebreide maag- en darmstelsel zorgen ervoor dat de negatieve gevolgen zich pas na geruime tijd openbaren. De koe legt echter goede verbanden tussen een kwaal en het ziekmakende voer dat eraan voorafging. Nadelen heeft zo’n olifantsgeheugen wel: het merk of type voer waar ooit iets mis mee was, zal daarna niet graag meer worden gegeten.