Opdeboerderij

 

 

 

 

Geschiedenis: De KuneKune ook wel Maori varken genoemd, is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. De KuneKune wordt ook Maori varken genoemd omdat hij door de gelijknamige stam werd gehouden.De KuneKune heeft vermoedelijk Chinese voorouders.

 

Uiterlijke kenmerken en eigenschappen: KuneKune betekent zoiets als rond en vet en dit typeert hem al aardig. Hij mag niet tot de mini varkens worden gerekend, maar meer tot een kleintje van de groten. Vanwege zijn formaat en vriendelijke karakter wordt hij vaak gehouden als hobby/huisdier. Net als bij sommige geitenrassen heeft de KuneKune lelletjes aan de keel. Qua kleuren kan hij variëren van zwart/wit gevlekt, goudgeel, middenbruin, bruin of een mix van al deze kleuren. Een volwassen KuneKune weegt gemiddeld meer dan 65 kg.


 

 

 

Het varken

Een varken is roze en hij heeft een ronde neus en een krulstaart. Een varken ruikt vaak vies. Soms rolt hij in de modder en hij loopt soms over het erf. Varkens leven in een weiland. In een mum van tijd wroeten ze een groot weiland ondersteboven met hun neus.

Veel mensen denken dat varkens vies, dom en lui zijn. Er wordt niet voor niets gezegd hij is zo dom als het achtereind van een varken. Of: zijn huis is een varkensstal. Maar een varken is helemaal niet zo’n luie, domme viespeuk.

Wist je dat varkens slimme dieren zijn? De mensen van het circus weten dat al lang. Zij laten varkens kunstjes doen.

Varkens leefden vroeger in het wild . Het waren wilde zwijnen. Mensen jaagden op hen.

Lang geleden zag je nog wel veel varkens. Boeren hadden vroeger meestal een stuk of tien varkens. Vaak liepen ze overdag in het weiland. ’s Nachts sliepen ze in een hok, lekker in het stro. Tegenwoordig worden varkens opgesloten in grote schuren zonder ramen. Daarom zie je bijna geen varkens meer. In zo’n schuur kunnen wel 500 tot 1000 beesten zitten. Daar worden ze in zes maanden tijd vetgemest. Dan worden ze dood gemaakt en komen ze bij de slager terecht. Als je ham eet, een karbonaadje, gehakt, een speklapje of worst, dan eet je varkensvlees.

Het huidige varken is een heel ander beest dan het originele beest. Ze zouden elkaar nauwelijks herkennen. Een echt varken is een vlug, behendig en stevig beest met een topsnelheid van 65 kilometer per uur, een actieradius van 50 kilometer per nacht en een gewicht van rond de 100 kilogram. Met hun kleine oogjes kunnen varkens heel goed zien, ook kleuren en ’s nachts. Ze hebben een uitstekend gehoor en een fantastisch reukvermogen: ze kunnen met de neus net zo goed tasten en voelen als mensenhanden. Wilde varkens eten echt alles: planten, wortels, paddestoelen, kadavers en levende dieren. Ze kunnen dan ook gevreesde jagers zijn: ze kunnen je achtervolgen, insluiten en op een niet erg plezierige manier opvreten. In de wildernis van Midden-Amerika lopen de mensen niet voor niets met pistolen op zak om zich te beschermen tegen de varkens. Ook boeren weten dit: ze lopen dan ook altijd achter het varken en niet ervoor zoals bij koeien. Met hun uitermate sterke gebit zijn varkens in staat het vlees van de kuiten te scheuren. Te meer daar varkens humeurig worden als anderen hun uitzicht benemen

van wild naar tam. heel vroeger waren er geen varkens alleen maar zwijnen. die liepen toen overal rond daar werd ook op gejaagd. want zwijnen vlees vonden mensen lekker. wilde zwijnen werden ook gevangen. wilde zwijnen eten: beukenootjes. Kastanjes. Planten .torren. Slakken. en nog veel meer.

varkens fokken. op een varkens fokkerij worden het hele jaar biggetjes geboren. elke varken krijgt tussen de zeven en vijftien biggen. zodra een big is geboren wilt hij gelijk drinken want een big is een zoogdier. de voorste speen geeft het meeste melk en de achterst het minst. de voorste speen wordt door de sterkste big gebruikt en de achterste door de slapste big. na een maand worden de biggen bij hun moeder weg gehaald.

een mannetjes varken heet een beer. het vrouwtje noemen we een zeug. en een kleine varken een big. bij de zwijnen heten ze ook zo. varkens hebben een hele goede neus. een worm ruiken ze zo. ze kunnen ook goed horen maar niet goed zien.

Maak jouw eigen website met JouwWeb